• Τηλ: 210.6233289

Triantis Real Estate & Architecture

 facebook icon   en   el

Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012 07:05

Βιοκλιματικός Σχεδιασμός

Τι ακριβώς είναι τα βιοκλιματικά σπίτια;

Βιοκλιματισμό σε ένα σπίτι λέμε ότι έχουμε όταν χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν λιγότερα ενεργοβόρα στοιχεία για να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή ψύξη –θέρμανση με τη λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια, ενώ ενεργοβόρα στοιχεία είναι εκείνα που έχουν προέλθει από εκτεταμένη επεξεργασία ώστε να φτάσουν στην τελική τους μορφή (π.χ. τα παράθυρα από αλουμίνιο μπορεί να είναι τα καλύτερα που υπάρχουν στην αγορά, αλλά από βωξίτη για να γίνει αλουμίνα σπαταλάται μεγάλη ποσότητα ενέργειας, όπως και από αλουμίνα για να γίνει τελικά αλουμίνιο.)

Ποιες είναι οι βασικές αρχές αυτών των σπιτιών;

  1. Χρησιμοποιούν μόνο παθητικά συστήματα ψύξης /θέρμανσης .
  2. Διατηρούν τη βασική αρχή του σωστού προσανατολισμού ώστε να αξιοποιούνται κατάλληλα όλες οι πλευρές του με έμφαση στο νότο στον οποίο πρέπει να είναι στραμμένο το σπίτι, ώστε να εξασφαλίζει τη μέγιστη ηλιακή ακτινοβολία, ενώ και ο βορράς είναι πολύτιμος για τους θερινούς μήνες. Στις άλλες δύο διευθύνσεις, την ανατολή και τη δύση χρειάζεται να μπουν πετάσματα ώστε ο ήλιος να φθάνει στο εσωτερικό του σπιτιού το χειμώνα και να μένει εκτός του καλοκαίρι. Άλλωστε, σήμερα υπάρχουν πολλοί χάρτες που επιτρέπουν στους μηχανικούς να γνωρίζουν την πορεία του ήλιου ανάλογα με την εποχή και την ώρα. Συγκεκριμένα για τη θέρμανση κατασκευάζεται ένα θερμοκήπιο με διπλό τζάμι και ο τοίχος τρομπ (τοίχος που αποθηκεύει την ηλιακή ενέργεια υπό μορφήν θερμότητας. Η εξωτερική του πλευρά είναι από γυαλί ή πλαστικό και η εσωτερική του από συμπαγή τούβλα μπετόν).
  3. Ο αερισμός εξασφαλίζεται με την κατασκευή ανοιγμάτων σε κατάλληλες θέσεις σε συνδυασμό με τη χρήση υλικών που σώζουν το κτήριο από ασφυξία. Τα κουφώματα που κατασκευάζονται κοντά στο έδαφος φέρνουν ή διώχνουν τον ψυχρό αέρα στο σπίτι, ενώ τα ψηλά εξασφαλίζουν την ίδια λειτουργία για τις θερμές αέριες μάζες. Το καλοκαίρι ο αερισμός γίνεται το βράδυ, ενώ την ημέρα τα ανοίγματα μένουν κλειστά. Συγκεκριμένα, ο διαμπερής αερισμός εξασφαλίζεται με παράθυρα σε νευραλγικά σημεία του ισογείου και της οροφής, έτσι ώστε ο θερμός αέρας να μεταφέρεται μέσω του εσωτερικού αιθρίου στην οροφή και από εκεί να βγαίνει από το σπίτι, εξασφαλίζοντας την παρουσία κάθετων αέριων ρευμάτων τα οποία μειώνουν τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού και δίνουν μια αίσθηση φρεσκάδας.
  4. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους είναι τα πράσινα προϊόντα. Βασικός κανόνας τους είναι η θωράκιση δύσκολων τμημάτων, όπως, για παράδειγμα, το μπετόν που πρέπει να καλυφθεί με μια φλούδα ξύλου από τσιμέντο. Άλλωστε, το πάχος των εσωτερικών τοίχων και η χρήση σκληρών υλικών βοηθά στην αποθήκευση θερμότητας της ημέρας που αποδίδεται στις βραδινές ώρες.

Σε ποια σπίτια μπορεί να εφαρμοστεί ο βιοκλιματισμός;

Βιοκλιματισμός δεν αφορά μόνο στα καινούργια σπίτια, αλλά τεχνικές και μέθοδοί του μπορούν να εφαρμοστούν και σε ήδη υπάρχοντα.

Πόσο ακριβή μπορεί να είναι η κατασκευή ενός βιοκλιματικού σπιτιού;

Οι μηχανικοί είναι κατηγορηματικοί στο υψηλό κόστος που φημίζει τα βιοκλιματικά σπίτια. Άλλωστε, η απόσβεση γίνεται σχεδόν αμέσως και ας μην ξεχνάμε ότι ένα κτήριο έχει διάρκεια ζωής 100-150 χρόνια.

Τι μπορούμε να κερδίσουμε με την κατασκευή ενός βιοκλιματικού σπιτιού;

Η ποιότητα ζωής σε ένα βιοκλιματικό σπίτι δε συγκρίνεται με αυτήν του συμβατικού, όσα μηχανήματα κι αν έχουμε εφοδιαστεί για να το φωτίζουμε, να το αερίζουμε, να το κρυώνουμε Ένα σπίτι σαν όλα τα άλλα, αλλά εντελώς διαφορετικό. Ένα σπίτι που όπου και να βρίσκεται, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, σε συμφιλιώνει με τις 4 εποχές, κυριαρχείσαι από το άπλετο φως του και από την έντονη φυσικότητά του. Αλλά και πέρα από αυτό υπάρχουν επίσημες ενδείξεις σε ήδη υπάρχοντα κτήρια, που δείχνουν ότι τα σπίτια έχουν τουλάχιστον 40% οικονομία στη θέρμανση, πολύ καλό αερισμό και, συνεπώς, μείωση των λογαριασμών στο 60%. Βέβαια, αυτό εξαρτάται κάθε φορά από τα συστήματα που θα χρησιμοποιήσεις. Πλέον κυκλοφορούν τόσο καλά, που μπορείς να επιτύχεις και οικονομία στο 100%.

Άλλωστε, ο βιοκλιματισμός είναι το κλειδί στην εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και σε ένα καθαρό περιβάλλον χωρίς μόλυνση.

Βιοκλιματικά σπίτια, λοιπόν, σπίτια που ανασαίνουν, σπίτια πράσινη ασπίδα για τη φύση, ενεργειακά αυτόνομες κατοικίες, όπου οι διπλοί τοίχοι, τα ενισχυμένα πατώματα και ο σωστός προσανατολισμός μειώνουν τις ανάγκες για θέρμανση σε σχέση με τα συμβατικά σπίτια.

Βιοκλιματικά σπίτια, τα σπίτια του μέλλοντος, τα σπίτια που έρχονται από το παρελθόν, σπίτια «έξυπνα» με τη μεταφορική σημασία της λέξης και όχι με το σύγχρονο επιστημονικό όρο, γιατί σε αυτή την κατηγορία ανήκει μια άλλη ομάδα, όπου με το «πάτημα ενός κουμπιού» και μόνο μπορούμε να ελέγχουμε όλες τις λειτουργίες τους, την ηλεκτροδότηση, τη θέρμανση, την ασφάλεια, τη μουσική, ακόμα και την τηλεόραση -τα πάντα ψηφιακά. Μπορεί ως τώρα το όνειρο των έξυπνων σπιτιών να αφορούσε μόνο τα μεγάλα πορτοφόλια, αλλά ίσως σύντομα να είναι μια πραγματικότητα για όλους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αρχιτεκτονικό Γραφείο Ενεργειακή Επιθεώρηση »